Paraland                                                                                                                 

A harmadik nap vége fele megérkeztünk Limába. A repülőtől a reptér épületéig felmértük hogy kb mire számíthatunk a későbbiekben. Persze elmértük. A kultúr sokk kifejezés amit régebben használtam erre a jelenségre, nem elengendő. Mivel nem csupán a kultúráink külömbségéből fakad a sokk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első amit meglátsz a golyóálló mellényes családanya terelgeti porontyait a zebrán. MAx véletlenül, mert ha van is zebra, azt csak a turisták kedvéért festhették fel. Már ahol nem poros földút kanyarog a városon át. Namost ez már nem normál ugye. Odább egy civilruhás napszemveges pali rágyújt, vállán tekintélyes méretű géppisztoly, zakóján keresztbe töltényheveder. Vannak katonák is, de mintha különböző bandériumokban szolgálnának.

                            Kedves  InterzonArt  Köszi hogy adtál pénzt!                               

Először úgy tűnt még nem osztották fel egymás között a játékteret ezért  az eklektikus viselet. Később kiderült, hogy tényleg nem osztották fel, és tényleg ezért van. A város központban, minden tehetősebb bankot, szállodát vagy elegánsabb lakóházat saját uniformist viselő és meglehetősen nagy tűzerővel bíró hadak vigyázzák. A külsőbb kerületekben 3 méter magas kőkerítés azon az itthon is jólismert betonba öntött üvegszilánkok. Ám fölötte még egy, a makacsabbaknak húzott szögesdrótl benne ipari áram... HA nem csípne a vellany áramszünet miatt, lelassít a szöges amíg becéloznak. 

A város központjába egy sugárút visz be. A promenád kb négysáv széles poros földút. Melyen kb 6 irányban folyik, hömpölyög a forgalom. Van, hogy a bal szélső sávban ahol mindenki kifelé hajtana, egy pár fős csapat befelé igyekszik. Van persze olyan is mikor ezek az arányok végképp felborulnak. Ilyenkor a balfél megy a város fele és akik eddig befelé mentek, most megtorpanni kényszerülnek vagy, ha szerencsések átügyeskedik magukat az új állapotokhoz  igazodva. 

Egy kis Hiace- szerű mikrobuszba préseljük magunkat. Azért mondom, hogy szerű mert felismerhetetlen. Otthon az ilyeneket már bezúzzák. Csak úgy tudott kanyarodni, ha hárman tekerték a kormányt és akkor is nagyívben. Volt vagy 1O személyes. Ültünk benne vagy 2Oan. Ha azt akartad, hogy lassítson üvölteni kellett: Bajar! Akkor se állt meg, de a gyomra elkezdett felöklendezni, majd mikor az emésztőnyíláshoz értél, lelassított és kilökött magából. Eközben neked nem kellet nagyon dolgoznod máson, mint hogy a  cuccaid legfőképp a pénztárcád veled együtt hányassék ki. 

Lenyűgöző volt az élet ilyen intenzív pezsgése, örvénylése. Borzalmas szegénység és nyomor. Ekkor figyeltünk fel rá, hogy nem mindenki szegény, csak mondjuk a 9O százalék.

Mert a 1O százalék csillogó dzsippeken parádéz. Viszont naplemente utánra is gondolva a ragyogó terepjárókon, minden egyes alkatrész popszegecselve van! A pirosnál is vázra bontják az autót alattad. 

                          Kedves  InterzonArt  Nagyon szép lett az új galéria!                 

Szállásunk felé közeledve, már a diplomata és üzleti negyedben haladva megfigyeltük a köztéri szoborkultúra remekeit. Minden nagyobbacska tér közepén tank áll. Plasztikusan érzékelteti, hogy rendnek kell lenni. A tank teteje nyitva, és belőle szigorúan tekinget körbe a bagozó martalóc. Ezek a műtárgyak bizony hamar működésbe lendülnek.

 

 

  hamarost..

Visszatérve a gondolathoz, mely szerint kevesebb megivott sörből rakjuk össze a szárazföldi útiköltséget. Ez borult mert kinn csak mi ketten ittunk sört, így mint piachoz a mi igényeinkhez igazították a  mutatókat. Ami annyit tesz hogy kinn egy Literest nyomnak a kezedbe egy fél lityi áráért. És ez már a Madrid Sao Paolo járaton elkezdődött. Igaz itt még O,33asokkal dobáltak. Szerintünk vízezték gyárilag, nehogy nagyon bekarmoljanak az utasok. Amúgy nem t'om ki, hogy van ezzel a magasnyomáson sörözéssel..

folyt köv...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpiramis.blog.hu/api/trackback/id/tr51570739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása